Lecția 2


Frumusețe și sănătate

Invitat special:

Dr. Ruxandra Dumitrescu


Considerăm că e mai bine să previi decât să tratezi, iar sănătatea intimă nu face excepție de la această regulă. Află care sunt principalele greșeli de igienă intimă, ce boli ginecologice ...

pot cauza acestea și cum le putem evita, de la dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică – ginecologie în cadrul Fertilia Medical Center

Vezi detalii
Afecțiunile digestive și hepatice

Afecțiunile digestive Digestia se traduce prin amestecarea alimentelor, trecerea lor prin tractul ...

Ți-am trezit pofta de sănătate? Ebook Lectia 2

Descarcă Gratuit

 De-a lungul timpului, viața femeilor s-a schimbat radical. În 1900, media de viață se situa în jurul vârstei de 50 de ani. Astăzi, media de viață pentru o femeie a crescut considerabil, ajungând la 78,7 ani. De asemenea, femeile nu doar că trăiesc mai mult, dar se pot bucura și de posibilitatea unei mai bune calități a vieții. Însă pentru ca acest lucru să se întâmple, este esențial ca femeile să se îngrijească și să afle cum își pot maximiza sănătatea fizică și psihică.

Fiecare femeie trebuie să aibă acces la informații legate de spectrul problemelor pe care le poate întâmpina, iar aici nu vorbim doar despre sistemul ei reproducător, ci despre toate celelalte aspecte, precum tulburările de alimentație, stresul, alcoolismul, dependențele și depresiile, dar și despre subiecte precum nutriția echilibrată, sănătatea inimii sau sportul. De exemplu, este indicat ca o femeie să își mențină greutatea optimă de-a lungul timpului. Dacă circumferința taliei unei femei măsoară peste 90 de centimetri, este foarte probabil ca aceasta să dezvolte boli de inimă, o tensiune arterială ridicată sau diabet. În acest sens, mesele echilibrate, eliminarea gustărilor de după-amiază și activitățile sportive zilnice reprezintă cheile controlului greutății și scăderea riscului problemelor cardiace.

Femeile ar trebui să fie conștiente că metabolizează un număr de substanțe diferit față de bărbați. În unele cazuri, anumite medicamente pot încetini rata metabolismului, în vreme ce altele o pot accelera. Așadar, este esențial ca femeile să fie bine informate în privința tipurilor și dozajelor corecte ale medicamentelor pe care le utilizează.

Flora vaginală

Unul dintre cele mai sensibile sisteme ale organismului feminin este cel reproducător. Deși  părerea generală este că zona intimă trebuie considerată un subiect tabu, studiile numeroase care abordează aceasta problematică o infirmă.

Există o strânsă legătura între imunitate și aparatul uro-genital, de buna funcționare a acestuia și de menținerea unui echilibru optim fiind responsabile îngrijirea corectă și asigurarea unui organism puternic. Atunci când acestea nu sunt tratate cu atenția cuvenită, pot apărea modificări ale florei vaginale care mai departe duc la  dezvoltarea infecțiilor genitale.

Flora vaginală este constituită din ansamblul microbilor din vagin. Aceștia formează un film care căptușește mucoasa și protejează de intruși. Flora are un rol de protecție, căci este formată în proporție de 95% din bacilli Döderlein, bacterii prietenoase, care stimulează imunitatea locală. Vaginul este în mod natural acid, cu un PH cuprins între 4 și 4,5, creând un teren defavorabil dezvoltării bacteriilor patogene. Singura excepție este Candida albicans, ciuperca aflată la originea micozelor, care preferă aciditatea. Acesta este motivul pentru care puține femei nu dezvoltă micoze vaginale.

Igiena feminină este o responsabilitate esențiala pentru orice femeie, tocmai de aceea atenția față de câteva reguli simple de alimentație și îngrijire, împreună cu  informarea generală asupra acestui subiect, sunt câțiva pași simpli care asigură menținerea unui organism puternic, pregătit pentru a putea susține o floră vaginală optimă și echilibrată.

Hormonii feminini

Hormonii, acei mici mesageri biochimici secretați de glandele endocrine, răspândiți în organism prin intermediul vaselor de sânge, sunt responsabili de starea noastră fizică, dar și psihică. Atunci când sunt în armonie, totul merge ca pe roate și nici nu ne dăm seama de existența lor. Însă, atunci când o iau razna, hormonii provoacă un haos fizic și emoțional: suntem stresați, obosiți, avem insomnii, ne îngrășăm sau slăbim, suferim de acnee sau celulită, ne cade părul sau, dimpotrivă, se înmulțesc firele de păr nedorite.

După menopauză, corpul unei femei produce mai puțini hormoni sexuali, precum estrogen și progesteron. În aceste cazuri, cei mai mulți doctori prescriu terapie cu hormoni pentru a diminua simptomele menopauzei, deși acestea trebuie făcute pentru un timp scurt, altfel putând duce la o creștere a posibilității unui stop cardiac sau a cancerului la sân.

Problemele hormonale la femei nu implică doar hormonii sexuali. De exemplu, afecțiunile tiroidei, precum hipertiroida și hipotiroida, sunt mult mai obișnuite în rândul femeilor, decât al bărbaților.

Menopauza

În fiecare lună, ovarul unei femei mature eliberează o celulă-ou care se deplasează spre uter. Acesta se pregătește pentru o posibilă sarcină prin dezvoltarea unei mucoase uterine din țesuturi și vase de sânge. Această mucoasă se numește endometru. Dacă ovulul nu este fecundat și sarcina nu se produce, mucoasa uterină se varsă și iese din corp prin vagin, ca un amestec de sânge și țesut, pentru 3-7 zile. Acest proces se numește menstruație. Ciclul începe din nou cu un ou/ovul care începe să se maturizeze într-unul din ovare. Acest ciclu se numește ciclu menstrual și este, în general, de 25-35 de zile.

Menopauza se instalează între 40 şi 55 de ani. În România, vârsta medie de apariţie a menopauzei este de 49 de ani. Când apare înainte de 40 de ani, menopauza poate fi considerată precoce, iar după 55 de ani, tardivă.

Organizația Mondială a Sănătății consideră că o femeie a ajuns la menopauză atunci când ea a avut 12 luni consecutive fără menstruație. Din punct de vedere fiziologic, menopauza se caracterizează printr-o deficienţă permanentă şi ireversibilă de hormoni estrogeni.

Menopauza a fost adesea denumită "schimbarea vieții” deoarece defineşte o întreagă etapă biologică din viaţa femeii, marcată de declinul funcţiilor genitale (epuizarea rezervei ovariene) şi pe parcursul căreia se trece de la etapa de reproducere la cea de senescenţă. Simptomele menopauzei pot include: bufeuri, modificări ale dispoziției, stări depresive, anxietate, uscăciune vaginală, diminuarea dorinței sexuale, osteoporoză, creșteri în greutate, tulburări de memorie și concentrare, scădere a capacității de efort, tulburări ale somnului și incontinență urinară.

Până în anii 1950, atitudinea societății nu a fost favorbilă acestui aspect, considerându-se că menopauza este o perioadă normală din viața unei femei și că aceasta ar trebui să o accepte așa cum este. Acum însă, există mai multe strategii medicale pentru a face față simptomelor menopauzei, femeile fiind încurajate să privească menopauza ca pe o perioadă de tranziție, și nu ca pe un eveniment cataclismic în viață.

Femeia matură - post menopauză

Înainte de secolul 20, majoritatea femeilor nu trăiau atât de mult încât să-și facă griji cu privire la calitatea vieții la menopauză. Pentru că acum cele mai multe dintre acestea trăiesc decenii întregi după această tranziție, este foarte important să se îngrijească atent pentru a evita sau a ameliora osteoporoza, cancerul, bolile de inimă, dar și alte probleme de sănătate, inclusiv pierderea auzului, incontinența urinară, artrita, insomnia, pierderile de memorie sau disfuncția sexuală. În acest sens, este de preferat adoptarea unei diete echilibrate, renunțarea la fumat și la abuzul de alcool și realizarea de exerciții fizice moderate.

În concluzie, indiferent de perioada vieții în care se află, fiecare femeie se confruntă zi de zi cu o serie de probleme specifice. De aceea este esențial să știe cât mai multe despre corpul său și despre ce noi provocări aduce vârsta la care se află. Pentru că frumusețea și sănătarea nu sunt trecătoare atunci când cunoști metode și trucuri eficiente pentru a te menține în formă; singurul care trece cu rapiditate este timpul. 


vezi toată lecția

Interviul lecției

cu Dr. Laurenţiu Petre

Considerăm că e mai bine să previi decât să tratezi, iar sănătatea intimă nu face excepție de la această regulă. Află care sunt principalele greșeli de igienă intimă, ce boli ginecologice pot cauza acestea și cum le putem evita, de la dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică – ginecologie în cadrul Fertilia Medical Center.


1. Care sunt principalele tabuuri în ceea ce privește sănătatea și igiena intimă?

În general, când ajung la cabinet, femeile vorbesc sincer și ne povestesc ce obiceiuri au și ce știu ele că e bine să facă, iar noi le sfătuim ce este corect. Fetele mai tinere, de sub 25 de ani, obișnuiesc să vorbească între ele și nu sunt atât de speriate de acest subiect precum femeile peste 40 de ani. Tabuurile sunt: perioada menstruației, cum să se spele și de câte ori pe zi, dacă intravaginal sau extravaginal, ce tampoane să folosească, interne sau externe, de câte ori să le schimbe pe zi, ce înseamnă o menstruație normală ca volum de sânge și ca număr de zile. Cam acestea sunt temele cel mai des discutate și care contează pentru ele în mod real.

2. Care este, din punctul de vedere al specialistului, ABC-ul sănătății intime?

Este esențial să se realizeze o toaletă în fiecare zi, cel puțin o dată, și foarte important, după scaun. De asemenea, trebuie avută în vedere păstrarea florei de protecție care menține PH-ul normal și astfel nu permite ca germenii patogeni, candida sau alți microbi să se multiplice acolo.

3.Ce boli ginecologice grave pot cauza greșelile de igienă intimă?

În urma unei igiene intime necorespunzătoare pot apărea în special ciupercile. Acestea se formează cel mai frecvent atunci când flora vaginală normală a femeii se va distruge prin spălături frecvente sau prin tratamente medicale care schimbă PH-ul vaginal.

4. Ce vârste sunt mai problematice privind bolile care pot apărea ca urmare a unei igiene intime deficitare?

Cele mai frecvente probleme sunt întâlnite la femeile cu vârsta de sub 25 de ani, la fetele tinere, care au parteneri multipli și care nu sunt educate atât de mult în această zonă. De asemenea, și femeile aflate la menopauză evită să umble în zona genitală și astfel nu descoperă anumite probleme. Dacă nu toaletezi zona, nu prea ai cum să îți dai seama că se poate să ai o boală, un chist, o leziune pe labii sau pe vulvă.

5.Cât de conștiente credeți că sunt femeile că o foarte bună igienă intimă le poate feri de anumite probleme și boli neplăcute?

Femeile educate în acest sens știu că toaleta și modul de viață, sexual vorbind, sunt importante, și știu că numărul mare de parteneri duce la un risc mai mare de cancer de col uterin, deci infecție cu HPV. De asemenea, noi le sfătuim să folosească ca protecție un prezervativ. Este important de știut că bolile se pot transmite și perineal, perineul fiind zona dintre anus și vagin, unde există contact între parteneri, prin intermediul căruia se poate lua o anumită boală. Așadar, nici în cazul protecției cu prezervativ nu este exclus riscul transmiterii.

6.Întârzie femeile venirea la medicul de specialitate atunci când au o problemă de sănătate intimă (mai mult decât dacă ar avea o altă problemă de sănătate)?

Da. În general merg la farmacie atunci când au o problemă și cumpără produse fără a consulta o persoană specializată. Nu știu cauza pentru care au o secreție, o scurgere, o mâncărime, o senzație de usturime, dar preferă să meargă la farmacie fără a ști ce patologii au. De asemenea, acestea se informează de pe forumurile de pe internet și se sfătuiesc între ele. Mai apoi merg și cumpără produsele despre care au auzit ele că au fost eficiente în alte cazuri, deși este foarte probabil ca în cazurile anterioare să fi fost vorba despre altă patologie, alt microb, iar acelor femei să le fi fost eficient un produs, iar lor nu. Aceste două modalități eludează vizita la medic, care ar face o analiză obiectivă a microbilor, a secreției și astfel ar ști ce microb există și ce tratament este necesar.


vezi tot interviul

Mărul Ropharma recomandă:


Lady Health, cu rol antibacterial natural, asigură curățarea zonei intime, refacerea florei vaginale, menține un pH acid și previne pruritul sau vaginita.

Inulina din Pagosten este o fibră solubilă care determină o senzație de sațietate, fără a crește nivelul de zahăr din sânge sau a mări numărul de calorii. În combinație cu penta-acetil-glucoza, aceasta ajută la managementul greutății corporale.

Estrofit, cu 5 componente active naturale, este un adjuvant benefic în tulburările de menopauză manifestate prin bufeuri, insomnii, iritabilitate sau nervozitate. Acesta ameliorează simptomele și induce o stare de bine, liniște și calm.

Nutradose Relax scade simptomele asociate stresului și înlătură tulburările de somn, durerile de cap, oboseala, stările de anxietate și depresie sau stările de nervozitate. 

Resveratrolul, cunoscut drept elixirul tinereții, conținut în Resveravit are o puternică acțiune antioxidantă, reduce tulburările circulatorii periferice, reduce tulburările ischemice cerebrale. Acesta protejează împotriva degenerării neuronale, reglează colesterolul și are rol de protector vascular.


Testimoniale
 • Trebuie să menționez că eram foarte sensibilă, și inainte să folosesc Lady Health, deși foloseam lenjerie de bumbac, tot apăreau iritații și alte probleme. De ceva timp am descoperit spuma și gelul și chiar m-au ajutat, nu mi-au provocat probleme și nu a mai fost nevoie de alte tratamente.

  Andreea.M Graphic Designer
 • Eu am început să iau Pagosten acum 3 luni. Cam după o lună așa, deja a început să se simtă diferența, am început să nu mai mananc așa des și nu mai am pofta aia nebună de dulciuri de la care nu mă puteam abține sub nicio formă, plus de-asta am și început deja să slăbesc, per total sunt mulțumită, sper doar să reușesc să mă mențin la aceeași greutate și totul e perfect.

  Diana.C Functionar Public
 • Efectele menopauzei își fac fără îndoială apariția după o anumită vârstă. Am avut o perioadă foarte urâtă, nu știam deloc cum să potolesc bufeurile, insomniile și eram tot timpul nervoasă. E normal, dar poate fi și altfel. Estrofit m-a ajutat să trec peste și să obțin confortul fizic și psihic de care aveam atâta nevoie. Mulțumesc, Ropharma.

  Livia.O Studenta
 • Când nu poți să dormi, nimic mai nu merge bine. Am simțit-o pe pielea mea, când stresul și grijile cotidiene mi-au pus capac. Dormeam câte 2-3 ore pe noapte și a doua zi consumam cafea și energizante la greu ca să mă pot ține pe picioare. Până am aflat de Nutradose, m-a ajutat enorm, în sfârșit reușesc și eu să dorm ca un om normal.

  Nicoleta.N Designer Interior
 • M-am ambiționat și am ținut dietă, am făcut constant sport timp de mai bine de un an, dar rezultatele tot nu apăreau, în special la colesterol și nivel de energie. Apoi am incercat Resveravit și am fost uimită de rezultat. După alte câteva luni, am început să observ îmbunătățiri. Am continuat cu același program și cu Resveravit și mă simt mai bine ca oricând.

  Andrei.C Arhitect