Lecția 1


Fii mai tare decât răceala și gripa!

Invitat special:

Dr. Laurenţiu Petre


Într-o perioadă în care riscul de îmbolnăvire este foarte ridicat, învață să fii mai tare decât răceala și gripa! Află care sunt semnele răcelii, când e cazul să apelezi la un specialist și cum o poți preveni sau trata.

Vremea capricioasă și schimbările bruște de temperatură pot influența negativ starea de sănătate, iar riscul răcelilor este foarte ridicat, organismul adaptându-se mult mai greu condițiilor de mediu de la trecerea dintre iarnă și primăvară. Sistemul imunitar este slăbit, și asta pentru că alimentația este mai slabă în vitamine în timpul iernii, iar activitățile fizice lipsesc sau sunt realizate cu o frecvență redusă, din cauza șederii îndelungate în casă.

Vezi detalii
Frumusețe și sănătate

 De-a lungul timpului, viața femeilor s-a schimbat radical. În 1900, media de viață se situa ...

Ți-am trezit pofta de sănătate? Ebook Lectia 1

Descarcă Gratuit

Cantitatea de lumină de care are nevoie o persoană depinde de momentul zilei și de activitățile pe care le desfășoară. În timpul zilei este necesar un nivel ridicat de lumină pentru a se menține starea de vigilență necesară desfășurării sarcinilor zilnice, în timp ce seara și noaptea lumina va fi mai redusă, pentru ca organismul să se relaxeze și să se pregătească de odihnă.

Lumina este esențială pentru sănătatea și bunăstarea oricărei persoane. În sezonul rece suntem expuși unor cantități reduse de lumină solară în comparație cu anotimpul cald, dar și fluctuațiilor de temperatură, care scad capacitatea de apărare a organismului împotriva gripei sau răcelii. Efortul corpului nostru de a se adapta la temperaturile scăzute obligă organismul să consume mai multă energie, iar acest fapt atrage după sine scăderea imunității și creșterea frecvenței infecțiilor virale sau bacteriene.

Ce se întâmplă de fapt?

Virusurile, cauza preponderentă a răcelilor, sunt prezente într-un număr de peste 200 în fiecare sezon. Regăsim 3 tipuri principale: rinovirusuri, coronavirusuri și adenovirusuri care, odată intrate în organism, dispun de o perioadă de incubație. În timpul acesta, virusul pătrunde într-un grup de celule sănătoase și le atacă din interior mecanismul de supraviețuire, respectiv de reproducere pentru a se putea multiplica.

În medie, perioada de incubație (perioada de la momentul contactului cu virusul până la apariția simptomelor) este de 2-3 zile, existând însă și perioade care ies din intervalul mediu și acoperă perioada de 1-7 zile. O persoană bolnavă este contagioasă, în medie 1-2 zile înainte de apariția simptomelor și încă 3-5 zile după apariția acestora. Pentru limitarea contactului cu persoane sănătoase și evitarea extinderii bolii, toate cazurile confirmate sau suspecte trebuie izolate. Cazurile necomplicate se vindecă în medie în 7 zile de la debutul bolii. În pandemii, caracteristicile epidemiologice și clinice ale gripei pot fi diferite, acestea variind în funcție de tipul de virus şi de nivelul de imunitate al populatiei față de un virus.

Ulterior, acesta se răspândește în tot corpul, astfel încât fiecare picătura de salivă sau mucus produsă îl poate conține. În acest mod, când o persoană intră în contact cu lichidele corporale ale unei persoane infectate, fie că sunt aeropurtate (de la strănut), fie că rămân pe un obiect proaspăt atins de cineva care tocmai s-a șters la nas, infecția se poate transmite.

De reținut!

Unele simptome apar chiar din cauza virusului, precum nasul care curge sau durerea de gât (cauzate de distrugerea celulelor din mucoasa respiratorie), la 2-3 zile după infecție și dispar în aproximativ o săptămână, în vreme ce altele apar din cauza sistemului imunitar, precum febra și starea de epuizare (când organismul recunoaște virusul drept corp străin și eliberează interferoni și leucotrine care ajută la mobilizarea apărării organismului). Perioada de timp în care virusul invadează organismul și reacția acestuia poate ajunge la cateva zile, debutul simptomelor fiind de obicei între 1-4 zile.

Care este perioada de contagiozitate maximă?

În cazul adulților, răceala este contagioasă cu o zi înainte de debutul simptomelor (strănut, rinoree, tuse, durere de gât), perioada extinzându-se până la 5-7 zile. La copii, cel mai mare risc de transmitere este de 3-4 zile de la expunerea inițială, chiar dacă starea lor de sănătate se ameliorează.

Cum se transmite răceala?

Cel mai adesea, răceala se transmite prin atingere, fie că vorbim despre o strângere de mână, contact sau ținere de mână o celui bolnav (care poate să nu aibă simptome vizibile) și apoi atingerea nasului, gurii sau ochilor. Contaminarea se poate face, de asemenea, și indirect, prin atingerea unei suprafețe dure, fără pori, precum o jucărie, un telefon sau clanța de la ușă, la scurt timp după ce acestea au fost atinse de o persoană infectată.

Perioada de incubaţie a virusului răcelii comune este de 2-3 zile, timp în care simptomele nu apar. Uneori, această perioadă se poate prelungi până la o săptămână întreagă, ceea ce înseamnă că persoana care a contactat virusul este contagioasă. Agentul patogen poate migra către obiectele din casă, fiind purtat dintr-un loc în altul cu uşurinţă. Din acest motiv, este important să vă acoperiţi gura şi nasul când strănutaţi sau tuşiţi, chiar dacă nu s-a instalat încă starea accentuată de boală. Spălatul des al mâinilor ajută, de asemenea, la prevenirea împrăştierii germenilor şi la reducerea şanselor acestora de a întreţine boala pe termen lung.

De reținut!

Virusurile pot persista pe piele până la 3 ore, iar pe alte suprafețe până la 4 ore. Acestea pot fi transmise și prin particule mici purtate de aer produse de tuse, suflare a nasului sau strănut, însă necesită un contact foarte apropiat. Contactarea sau absența unei răceli după expunerea la virus depinde de o mulțime de factori, de la vârstă, ereditate, tip și grad de expunere, la expunerea la fumul de țigară sau de prezența unor anticorpi la acel virus.

Prevenție

Cea mai bună metodă de prevenire constă în spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun sau un gel antibacterian, în special după suflarea nasului, schimbatul scutecelor sau folosirea toaletei, dar și înainte de a pregăti masa sau a mânca. Pentru a nu transmite infecția și celorlalți membri ai familiei, trebuie evitat contactul direct și este recomandată acoperirea în caz de tuse sau strănut.

Aspect palid și febra? Sau poate dureri în gât și nas înfundat? Înainte ca răceala să te doboare, iată câteva sfaturi prin care să te pregătești pentru lupta cu virusurile. Astfel de poți proteja atât pe tine, cât și pe familia ta, împotriva unei răceli nedorite.

1. Fii strict cu privire la spălarea mâinilor. Germenii de pe mâini răspândesc răceala și gripa. Ai grijă să te speli bine pe mâini cu săpun timp de cel puțin 20 de secunde.

2. Evită aglomerația. Nu e vreme de stat la cozi și nici de preumblări fără țintă prin magazine. Cum virusurile se iau socializând, fă-ți cumpărăturile online și acoperă-ți fața în cazul în care cineva strănută în imediata ta vecinătate.

3. Hidratează-te. Membranele din nasul și gâtul tău înmagazinează virusurile pe care le elimină prin mucus. Așa că hidratează-te în mod corespunzător, pentru ca aceste membrane să rămână niște luptătoare. Evită umidificatoarele, ele nu fac decât să împrăștie germenii.

Răcelile comune afectează apetitul alimentar şi fac înghiţirea dificilă, de aceea cresc predispoziţia către înfometare şi evitare a consumului de lichide. Această greşeală comună este responsabilă deseori de întârzierea vindecării unei răceli, întrucât hidratarea intensă este prima condiţie de tratament în cazul răcelii comune.

Membranele mucoase bine hidratate pot captura şi elimina mai eficient agenţii patogeni din căile respiratorii. Totodată, consumul sporit de fluide ajută și la eliminarea toxinelor şi a altor substanţe nocive din corp, care contribuie la stările de rău.

4. Ia vitamine. Vitamina C se recomandă pentru a te ține sănătos în sezonul gripelor. Cât despre vitamina D și selenium, s-a demonstrat că previn răceala. Consumă în sezonul rece suc de portocale ți iaurt, iar pentru seleniu consumă nuci.

5. Înființează mici “stații” de dezinfectare. Pune o sticlă de gel antibacterian în fiecare cameră. Asigură-te că acesta conține cel puțin 60% alcool. Utilizează o cantitate bună de fiecare dată când simți nevoia și încurajează-i și pe ceilalți să facă același lucru.

6. Evită administrarea antibioticelor pentru o răceala comună.  Este deja binecunoscută tendinţa de a abuza de antibiotice la primele semne de răceală, cu toate că acestea nu sunt eficiente decât în cazul infecţiilor bacteriene. Virusurile nu răspund la antibiotice, ba chiar se pot folosi de ele pentru a-şi creşte rezistenţa în organism. În plus, antibioticele tind să slăbească sistemul imunitar, făcând organismul cu atât mai puţin capabil să lupte eficient împotriva virusului contactat.

Din acest motiv, este foarte importantă evitarea folosirii antibioticelor fără prescripţie medicală, dacă nu s-a depistat o infecţie bacteriană care să necesite cu adevărat administrarea acestor medicamente.

7. Lipsa odihnei. Pentru o vindecare cât mai rapidă în timpul unei răceli sau gripe, odihna prelungită este elementul-cheie. Câteva ore de somn în plus ajută organismul să se refacă mai repede, luptând mai eficient cu infecţia care a declanşat simptomele foarte neplăcute.

Orice tratament farmaceutic dedicat tratării gripelor şi a răcelilor îşi pierde din randament, dacă nu este însoţit de o odihnă corespunzătoare până la dispariţia simptomelor.

8. Stresul.  Stresul afectează puternic sistemul imunitar, obligându-l să depună un efort mai mare pentru a-şi îndeplini funcţia de apărare a organismului. Astfel, cu cât simţiţi mai puternic efectele negative ale stresului, cu atât mai lungă va fi perioada de vindecare în cazul unei răceli.

Este important să vă relaxaţi cât mai mult în timpul unei răceli, prin desfăşurarea activităţilor preferate sau practicarea unor exerciţii de respiraţie cu efect calmant.


vezi toată lecția

Interviul lecției

cu Dr. Laurenţiu Petre

Într-o perioadă în care riscul de îmbolnăvire este foarte ridicat, învață să fii mai tare decât răceala și gripa! Află care sunt semnele răcelii, când e cazul să apelezi la un specialist și cum o poți preveni sau trata, dintr-un interviu realizat cu dr. Laurenţiu Petre - medic specialist în medicina de familie, în cadrul clinicii Petrimed București.


Vremea capricioasă și schimbările bruște de temperatură pot influența negativ starea de sănătate, iar riscul răcelilor este foarte ridicat, organismul adaptându-se mult mai greu condițiilor de mediu de la trecerea dintre iarnă și primăvară. Sistemul imunitar este slăbit, și asta pentru că alimentația este mai slabă în vitamine în timpul iernii, iar activitățile fizice lipsesc sau sunt realizate cu o frecvență redusă, din cauza șederii îndelungate în casă. Află care sunt semnele răcelii și cum o putem preveni sau trata de la dr. Laurenţiu Petre - medic specialist în medicina de familie în cadrul clinicii Petrimed București.

Care sunt primele semne ale răcelii?

O răceală obişnuită are ca prime semne catarul respirator, atunci când aveţi ochii roşii, vă curge nasul sau intervine tusea.

Ce măsuri putem lua în cazul copiilor?

Prima măsură şi cea mai importantă în perioadele în care debutează acest tip de suferinţe este să îi feriţi de expunere. Este important să încercaţi pe cât posibil să evitaţi zonele aglomerate precum supermarketuri, mall-uri, locuri de joacă, creşe sau grădiniţe care nu respectă normele de protecţie în acest sens.

O altă măsură de prevenţie pe care trebuie să o luaţi în calcul este igiena. Este normal să îi spălaţi cât mai des pe mâini, să nu lăsaţi să intre în contact cu obiecte ce îi pot contagia. Iar o altă măsură, de profilaxie, mai facil de obţinut, este vitamina C pe care o puteţi lua din fructe sau din suplimente, foarte eficientă în special când vine vorba de viroze.

Dar în cazul adulților?

În cazul adulţilor, lucrurile stau asemănător. Aparatul imunitar poate fi mai bine pus la punct, dar şi în cazul copiilor, cât şi în cazul adulţilor, există varianta de vaccin antigripal.

Cum putem preveni răceala?

Odată debutate mici simptomatologii care dau de înteles că urmează o răceală, putem ataca cu ajutorul antiinflamatoarelor locale, decongestive locale, spray cu apă de mare, toată gama de decongestive orofaringiene de la cele cu propolis până la cele cu substanţe cu efect bactericid, cum ar fi albastrul de metil. Vitamina C este, de asemenea, o modalitate utilă de prevenție, indiferent de forma de prezentare, fie că este vorba despre pastilă sau concentraţia pe care o găsiţi în fructe, ceaiuri din plante (cunoscute datorită efectului bactericid, cum ar fi ceaiul de muşeţel îndulcit cu miere pentru că mierea are efect decongestiv).

Cum facem diferenţa între răceala simplă, obişnuită şi o potenţială afecţiune mult mai serioasă, cum ar fi gripa, tusea cronică sau pneumonia?

Diferenţa dintre o răceală obişnuită sau o afecţiune serioasă se face în primul rând prin durată, dar şi prin gravitatea şi maniera prin care evoluează simptomatologia. O răceală uşoară are o perioadă de evoluţie până la 6-7 zile, cu 2 sau 3 zile mai agresive ca şi simptomatologie, după care începe să cedeze din ce în ce mai mult.

O suferință, dacă vorbim de una virală, respectiv gripa, presupune asocierea cu o febră înaltă care de obicei trece de 39. Apar simptome precum dureri musculare, articulare, starea de rău general, dureri de cap. Aici, starea generală este cu mult alterată faţă de o răceală banală. Orofaringian, se observă o mucoasă roşie, apare jena pe mucoasa traheală, apare tusea în mod persistent. După 4 zile, febra dispare, dar persistă starea de rău. Durata unui virus gripal poate dura până la 10 zile.

Dacă vorbim de o suferință bacteriană, la o suprainfectare a unei viroze există febră care persistă, ganglioni inflamaţi în varii zone, de obicei pe extremitate cefalică. Orofaringian, încep şi apar depozite albicioase pe amigdale, durere la înghiţit, în special la alimentele solide. Diferenţa de tratament este clară, o viroză poate să cedeze simptomatic, în schimb, o suferinţă bacteriană care nu se termină după 4-5 zile, necesită deja antibiotic.

Ce credeți despre vaccinurile antigripale? Ne vaccinăm şi totuşi răcim. De ce?

În primul rând, pentru vaccinul antigripal, perioada optimă este luna octombrie şi luna noiembrie, în niciun caz decembrie şi ianuarie aşa cum apar vaccinurile la noi în ţară.

O altă cauză este cea care se leagă de tulpina de virus. Tulpina de virus prezentă în Franţa are particularităţi comune cu tulpinile virale din România, dar nu sunt neapărat compatibile, nu avem un singur virul gripal, ci o suită întreagă de tulpini gripale. Nu toate sunt prezente în vaccinul pe care îl facem, din acest motiv, chiar dacă facem un vaccin antigripal, gripa românească se instalează.

Şansele sunt mult mai mici de a face o gripă, odată ce s-a făcut acest vaccin antigripal, deoarece este mişcat sistemul imunitar şi începe să fabrice anticorpi. Chiar dacă este un alt virus, răspunsul imun este mult mai rapid.

Ce e de facut în cazul în care am luat deja răceala?

Dacă discutăm de un început de răceală simplă, fără simptomatologie gravă, fără febră sau imobilizare la pat, fără fotofobie, primele 3-4 zile, simptomaticele sunt cele mai indicate. Acestea presupun antiinflamatoare, decongestive precum bacteriostatic orofaringian, respectiv albastrul de metil.

Puteţi ţine cont şi de leacurile băbeşti care dau un bun randament şi acum, ele fiind recomandate în cazul răcelilor (carmol, împachetări, ceaiuri). Acestea ajută la o grăbire a evoluţiei şi o scurtare a perioadei în care răceala este instalată.

Cât de mult se poate agrava o viroză de sezon netratată corespunzător?

O viroză netratată corespunzător poate coborî pulmonar fără niciun fel de problemă. Cele mai neplăcute situaţii, dar care sunt întâlnite destul de rar şi mai mult legate de persoanele care au un sistem imunitar compromis, pot duce până la meningite virale. Pneumoniile virale sunt cele mai întâlnite situaţii de agravare în urma unei viroze netratatate. De obicei, organismul are puterea să o limiteze.


vezi tot interviul

Mărul Ropharma recomandă:


Septusin, a cărui substanță activă este lemnul dulce, are acțiune emolientă și expectorantă prin stimularea secrețiilor bronhiilor, fluidifică mucusul din căile respiratorii și facilitează eliminarea lui. Are acțiune antivirală și antibacteriană.

Colostrul bovin din Activit Colostru Premium activează și reglează funcția imunitară prin conținutul de imunoglobuline, factori de creștere, lactoferină și alți nutrienți de care organismul are nevoie, având astfel efect antiviral, antibacterian, antimicotic și antiparazitar. Contribuie la protecția tractului gastrointestinal reducând efectele secundare în cazul administrării de antibiotice.

Lactoferina, componenta principală din Septogal plus lactoferină este eficientă în infecții acute, bacteriene, virale sau fungice cu localizare bucofaringiană (faringite, amigdalite, laringite), prin combaterea inflamației și reducerea durerii și senzației de usturime de la nivelul gâtului, și în alte afecțiuni stomatologice (gingivite, stomatite, extracții dentare)


Testimoniale
  • Nu sunt genul care să mă tratez “după ureche”, aşa că vizita la medicul de familie este “must have” dacă răceala nu trece în două zile. Am un medic de familie tânăr, care se bazează pe aceleaşi principii ca şi mine, așa am descoperit Septusin si am încheiat seria răcelilor si a tusei, atât pentru mine, cât și pentru familia mea.

    B. Andrei Project Manager
  • Activit Colostru Premium m-a ajutat mult să îmi cresc imunitatea după ce am născut și am alăptat. A fost suplimentul care m-a protejat in timpul sarcinii impotriva virozelor, protejandu-ma de consumul de medicamente interzise in aceasta perioada.

    I. Mihaela Contabil
  • De fiecare dată când simt o mică iritație în gât, o senzație specifică pe care o resimt de fiecare dată când mă paște o răceală, iau repede Septogal lactoferină, timp de câteva zile și nu mai am nicio problemă. În stilul ăsta nu am mai avut probleme cu gâtul de vreo 2 ani, de când l-am descoperit.

    Laura Constantinescu Sales Manager