Ce boli poti lua de la piscina

30/11/-0001 00:00 / Categorie: Frumusețe și îngrijire


Odata cu cresterea temperaturilor in termometre, tot mai multi dintre noi simtim nevoia sa apelam la diverse metode de a ne racori. Cea mai comuna metoda este reprezentata de mersul la piscina, insa nu multi dintre noi stim ca bazinele de inot comune sau chiar piscinele pot reprezenta un adevarat pericol pentru sanatate, deoarece caldura si umiditatea ridicata din jurul acestora constituie un mediu propice pentru dezvoltarea microbilor, ciupercilor sau a bacterilor. Odata patrunse in organism, acesti inamici dau startul unor serii de boli infectioase care, daca nu sunt tratate la momentul oportun, pot avea consecinte grave asupra organismului.

Diareea infectioasa.

Reprezinta cea mai intalnita afectiune care poate fi provocata de mersul la piscina. Aceasta se poate declansa atunci cand inghitim accidental o cantitate de apa mai mare. Printre cei mai cunoscuti germeni care pot declansa aceasta boala se numara Crypstordium si Giardia. Acestia sunt extrem de rezistenti in medii ostile, ca de exemplu apa amestecata cu clor si pot rezista zile intregi intr-o piscina chiar daca s-a efectuat o clorinare corecta a apei. Cele mai multe cazuri cu diaree s-au inregistrat atunci cand cineva care este deja purtator de acesti germeni inoata alaturi de ceilalti oameni in aceeasi piscina, contribuind astfel, in mod involuntar, la raspandirea acestor microbi. Multe piscine au doar un singur sistem de filtrare a apei si asta duce la raspandirea bacteriilor intr-un timp foarte scurt, contaminand astfel intreaga cantitate de apa.

Infectiile genitale.

Atat femeile, cat si barbatii, se pot confrunta cu aparitia infectiilor genitale dupa o zi petrecuta la piscina. Clorul din apa, caldura, transpiratia si materialul costumului de baie reprezinta cei mai importanti factori care pot cauza infectii la nivel genital. In cazul femeilor, cea mai intalnita afectiune in urma mersului la piscina este candidoza vaginala cauzata de ciuperca Candida albicans. Boala se caracterizeaza prin aparitia unor scurgeri vaginale albicioase, usturimi si mancarimi in zona vaginala. Nici barbatii nu sunt prea norocosi la piscina deoarece si la ei pot aparea mancarimi severe ale organelor genitale, dar si usturimi atunci cand urineaza. 

Conjunctivita de piscina.

In sezonul estival se inregistreaza si cele mai multe cazuri de conjunctivita. Aceasta afectiune este extrem de contagioasa si apare la nivelul globului ocular, caracterizadu-se prin inflamarea severa a pleoapelor, inrosirea intensa a ochilor si aparitia unei senzatii de corp strain in interiorul ochiului. Aceasta afectiune apare din cauza clorinarii excesive a apei din piscina. 

Otita de bazin.

Reprezinta una dintre cele mai frecvente afectiuni cu care multi dintre noi se confrunta pe parcursul verii. Cauzata de bacteriile din apa si clor, boala apare la cateva zile distanta si se carcaterizeaza prin mancarimi si dureri acute, dar si prin aparitia senzatiei de ureche infundata. De aceea, medicii recomanda sa ne stergem imediat in ureche dupa ce iesim din apa cu un prosop curat din bumbac, pentru a absorbi apa si impuritatile cat mai bine.