Academia de sănătate Învață să ai grijă de tine!

Despre noi

Afecțiunile digestive și hepatice


Invitat special Dr. Mădălina Petre

Afecțiunile digestive

Digestia se traduce prin amestecarea alimentelor, trecerea lor prin tractul digestiv şi, la final, descompunerea moleculelor mai mari în molecule mai mici. Din cauza alimentației nesănătoase, caracteristică a societății moderne, tulburările digestive sunt foarte frecvente. Cel mai adesea, acestea sunt rezultate ale colonului contaminat, prezenței paraziților intestinali, lipsei bacteriilor benefice sau aportului insuficient de fibre și funcționării lente a enzimelor digestive.

Există simptome care te vor ajuta să îți dai seama cu ușurință dacă sistemul tău digestiv se mișcă în ritmul unui melc. Crampele abdominale, disconfortul abdominal, senzația de balonare și de „prea plin” grețurile, stările de vomă, arsurile stomacale, aciditatea, diareea, constipația, ocluzia intestinală sau stările de oboseală inexplicabile pot indica o digestie lentă.

3 cauze digestiei lente

1. Prea multe sau prea puține fibre

Fibrele sunt cele care mențin digestia în limite normale, având rolul de a impinge resturile în tractul intestinal. Dacă sunt prea multe, acestea pot forma o blocadă, ce va face dificilă circulația resturilor. Pe de altă parte, dacă vorbim de o dietă care nu conține suficiente fibre, toate resturile se pot acumula.

Este important de știut că, pentru fiecare 1000 de calorii ingurgitate, este nevoie de 14 grame de fibre, astfel că, pentru o dietă medie de 2000 de calorii/zi, sunt necesare 28 de grame de fibre. Îndepărtarea de la aceste valori poate fi cauză a digestiei lente.

2. Hidratarea necorespunzătoare

Apa are funcția esențială de a lubrifia tractul intestinal, lăsând în urmă o structură moale prin care să treacă resturile, iar fibrele au nevoie de aceasta pentru a-și face treaba. De aceea, chiar dacă o persoană consumă cantitatea optimă de fibre, fără a bea suficientă apă, fibrele nu vor putea să susțină procesul de digestie. Cel puțin 2 litri de apă/zi sunt absolut necesari.

3. Alergiile la mâncare

Alergiile alimentare pot influența considerabil digestia. Odată ce un aliment problematic intră în tractul digestiv, acesta poate opri toată activitatea, dând naștere constipației. De aceea, semnele precum oboseala continuă, umflarea gurii, erupțiile pe piele sau sangele în scaune nu trebuie ignorate pentru că pot constitui semne ale unei alergii alimentare. În acest sens, grâul, ouăle, crustaceele, laptele și nucile sunt doar câteva dintre alimentele cunoscute ca provocatoare de alergii.

Asociate, de regulă, cu problemele dietetice sau cu alergiile alimentare specifice, tulburările digestive trebuie prezentate medicului, care să ofere ajutorul necesar în tratarea acestora și pentru a preveni agravarea lor.

Greața și vărsăturile pot varia de la sentimentul unei indispoziții în zona stomacului, până la acțiunea violentă a vărsăturilor bruște. Persoanele care au astfel de probleme trebuie să ia în calcul că simptomele de greață și vărsăturile pot fi cauzate și de un aliment reactiv sau de o intoxicație cu un agent patogen precum salmonella. Simptomele minore de greață dispar odată cu modificarea dietei. Grețurile și vărsăturile pot fi asociate cu migrene ca. . . vezi toată lecția


Invitați la Academia de sănătate


Medic specialist medicină internă şi gastroenterologie - Policlinica Rahova
Într-o perioadă în care riscul de îmbolnăvire este foarte ridicat, învață să fii mai tare decât răceala și gripa! Află care sunt semnele răcelii, când e cazul să apelezi la un specialist și cum o poți preveni sau trata.
Vremea capricioasă și schimbările bruște de temperatură pot influența negativ starea de sănătate, iar riscul răcelilor este foarte ridicat, organismul adaptându-se mult mai greu condițiilor de mediu de la trecerea dintre iarnă și primăvară. Sistemul imunitar este slăbit, și asta pentru că alimentația este mai slabă în vitamine în timpul iernii, iar activitățile fizice lipsesc sau sunt realizate cu o frecvență redusă, din cauza șederii îndelungate în casă.
Considerăm că e mai bine să previi decât să tratezi, iar sănătatea intimă nu face excepție de la această regulă. Află care sunt principalele greșeli de igienă intimă, ce boli ginecologice ...
pot cauza acestea și cum le putem evita, de la dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică – ginecologie în cadrul Fertilia Medical Center

Recomandările noastre:


Nutradose Digest ameliorează tulburările gastro-intestinale associate unei digestii lente: acumularea de gaze la nivel intestinal, balonare și flatulență.


Testimoniale

De curând am văzut o emisiune despre efectele nocive ale zahărului, pe care americanii îl numesc ,,drogul alb”. Am rămas uimită în câte alimente - despre care nu ştiam că ar conţine zahăr - se găseşte acesta. M-am hotărât să folosesc îndulcitor măcar pentru cafea, ceai etc . ,,Economisesc” câteva linguriţe bune pe zi. Doar că, toate pe care le-am testat schimbau gustul lichidelor în care le foloseam. Asta până într-o zi când am găsit Dolcefit de la Ropharma. Acum îmi pot savura din nou cu plăcere cafeluţa preferată.

Teodora consultant credite

Sunt mama unei fetițe de 7 ani. În general, știu că unii copii se deranjează la burtă mai des decât noi, adulții, mai ales că nu se spală pe mâini cum trebuie, nu spală fructele bine sau pur și simplu mănâncă cu mâinile murdare la scoală sau la grădiniță. Am trecut de multe ori prin astfel de episoade și mereu dacă problema era de natură microbiană îi dădeam medicamentația potrivită. Întotdeauna mi-am dorit să ofer copilului doar produse naturale, iar suplimentele Activit Probiotic Jr. sunt exact ce trebuie!

Ioana casieriță

Când nu poți să dormi, nimic mai nu merge bine. Am simțit-o pe pielea mea, când stresul și grijile cotidiene mi-au pus capac. Dormeam câte 2-3 ore pe noapte și a doua zi consumam cafea și energizante la greu ca să mă pot ține pe picioare. Până am aflat de Nutradose, m-a ajutat enorm, în sfârșit reușesc și eu să dorm ca un om normal.

Nicoleta.N Designer Interior